15. 02. 2010

Obnova Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru

Kompanija Gemax je ugovorila izvođenje veoma složenih građevinskih radova na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Saborna crkva
Saborna crkva u Mostaru
Saborna crkva u Mostaru
Saborna crkva je spomenik pod zaštitom UNESCO i nacionalni spomenik BiH što zahteva da se prilikom obnove i rekonstrukcije moraju primeniti autentični zatečeni materijali i istovetne tehnike građenja. Vrednost ugovorenih radova je 4.5 miliona €.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska na donatorskoj konferenciji prošle godine prikupila je neophodna sredstva za početak obnove ovog nekada prepoznatljivog simbola grada Mostara, crkve koja je bila jedan od najviših i najlepših pravoslavnih hramova na Balkanu. Danas iz Bjelušina, mestu na kome su raščišćene ruševine, a stari kamen spreman za novu crkvu, seže pogled na ceo Mostar.

Naš cilj nije da gradimo crkvu samo radi crkve i hram radi hrama, naš cilj je da gradimo hram radi ljudi, u ovoj našoj BiH da taj hrama bude na radost svih, na tugu nikome", ovim rečima vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i zvanično je otvorio početak radova na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.